lunes, 24 de septiembre de 2012

LA veritat sobre alguns mites de dietes!!!

Hola bon dia,

Després de les vacances (llargues aquest any!!!) he decidit tornar a possar-me amb el blog i començo aquesta nova etapa amb moltes ganes i il·lusió i espero que m'acompanyeu en aquesta aventura, m'encantaria que hi participéssiu i hi diguéssiu la vostra!!!

Avui m'agradaria desmitificar alguns mites que hi ha sobre l'alimentació, preguntes que sempre ens hem fet i que de vegades les respostes que obtenim no sempre són correctes.

Si em salto un àpat, el sopar per exemple, perdré pes més ràpidament?

NO. El nostre cos necessita rebre energia i nutrients entre 4 i 5 vegades al dia, de manera regular. Quan suprimim un dels àpats principals del dia es mouen les reserves de glucogen del fetge, perdent aigua i pes, però el nostre cos també començarà a utilitzar reserves de greix i el greix de reserva començarà a augmentar a la sang i, pel matí arribarà a la cetosi (ús excessiu de greix, mal alè i mal gust a la boca), el que suposa més feina pel fetge i el ronyó amb possible inapetència per esmorzar. Resumint, la pèrdua de pes matinal pel fet de no haver sopat és falsa i transitòria.

El pa engreixa?

Depèn de la resta d'aliments que mengem durant la resta del dia. Això si, hem de tenir en compte que varia molt l'aportació calòrica en funció de quin pa mengem: 100g de pa de motlle integral són 228 cal, pa integral 240, pa blanc 244, pa integral torrat 252, pa blanc de motlle 255, pa blanc torrat 285, ... per tant cal tenir en compte una cosa, el pa no aprima.

És cert que l'aigua pot engreixar segons el moment del dia en que la prenem?

FALS. Per a que una substància sigui capaç d'influir en el contingut energètic del cos, és a dir, per engreixar, ha d'aportar calories, i l'aigua no aporta calories. El mateix succeeix a l'afirmar que l'aigua engreixa si es prèn abans dels àpats, durant o després, no és cert. Sovint es confón augmentar de pes amb engreixar-se, si bebem un litre d'aigua i ens pesem, pesarem més, concretament la quantitat d'aigua ingerida, però en poques hores aquest augment desapareix.

És cert que menjar sense aigua ajuda a la digestió perquè la fa més lleugera?

FALS. Per netejar una paella ens cal aigua calenta i sabó per disoldre el greix. El mateix succeeix a l'estòmac, l'aigua ajuda a la feina gàstrica. Quan l'estòmac ha fet la seva feina s'allibera a l'intestí una mena de farineta anomenada quimo, la qual, és important que sigui líquida per a que puguin actuar els sucs intestinals, biliars, ... Igualment una femta sense aigua, es fa dura, s'impacta i afavoreix l'estrenyiment, per tant amb poca aigua la digestió s'altera, es ralentitza i es fa "pesada".

Existeixen els aliments "cremagreixos"?

NO. Es diu que alguns aliments aporten poques calories a l'organisme i que durant la seva transformació el cos ha de consumir més energia de la que rep, per tant gastem més del que rebem. Alguns d'aquests són l'enciam, els espàrrecs, l'api, ... en realitat no són "cremagreixos" però aporten poques calories.

Els aliments integrals, ajuden a perdre pes?

Depèn de l'ús que en fem i dels aliments que acompanyin. El que si és cert és que hi ha aliments amb els que és més fàcil perdre pes. Els aliments integrals (arròs integral, pa integral, pasta integral, ...) tenen més fibra i els seus hidrats de carboni són d'absorció lenta (sacien més), per això poden ajudar a perdre pes i a dur una alimentació més sana. 

Quins són els principals errors a l'hora de menjar?

Bàsicament podem destacar-ne 4:
* Ingerim més calories de les que necessitem.
* Distribuim de manera desequilibrada el que ingerim (esmorzar escàs, dinar abundant, ...).
* Mengem massa ràpid, fet que afavoreix que mengem més del que necessitem i que no tinguem tanta sensació de sacietat). 
* Utilitzem amb més freqüència aquells aliments que menys hauríem d'ingerir (els d'origen animal generalment tenen més valor calòric, menys fibra, més colesterol o triglicerids, menys minerals i vitamines, ...).

Com ha de ser una pèrdua de pes raonable i saludable?

Sempre ha de ser pausada, lenta, progressiva i ajustada a les característiques individuals. És com baixar les escales d'un edifici de pisos, amb els esglaons (períodes de més pèrdua de pes) i els replans (períodes de menys pèrdua de pes). Aquest procés pot durar setmanes o mesos, segons l'objectiu, no és el mateix perdre 5 kilos per un cos de 60 que perdren 20 per un de 100. Les primeres setmanes podem perdre entre 1 i 2 kilos, mentre que les últimes podem perdre entre mig kilo i 300 grams. L'important es perdre poc a poc i anar consolidant objectius.


Aquí teniu unes quantes respostes que  espero us ajudin a perdre pes de forma sana, si això és el que necessiteu!!!

Anna

No hay comentarios:

Publicar un comentario